News Discography Press Contact & Links

 

PressClose


Mangfoldige Sleepyard (Intervju) - Studentavisa Hugin (2006)

De har blitt kalt et kunstnerisk kraftsenter. Nå er Sleepyard i studio for å lage ny plate.

Det er brødrene Oliver og Svein Olav Kersbergen som er kjernen i Sleepyard, men de vil ikke kalle seg et band.
- Det er litt vanskelig å si konkret hvem Sleepyard er, sier Oliver Kersbergen. De to veksler lett mellom utsagnene. Brødrene Kersbergen lager alle tekster og melodier, mens et knippe musikere spiller sammen med dem på konserter og plateinnspilling.
- Vi fikk med oss Idol-Øystein i fjor, sier Svein Olav stolt. Den tidligere Idol-deltageren lette etter et band å synge med, og har tydeligvis funnet sitt hjem.
- Han er veldig flink, og er en ressurs for oss.

Musikkonkurranser
Sleepyard har lang fartstid, og opptrådte på Bylarm allerede i 2004. Likevel mener de det er vanskelig å nå gjennom til norske plateselskaper.
- Musikknorge er så sentrert rundt konkurranser, sier Oliver. Etter deres opptreden på Bylarm i Bergen, satt de igjen med et dårlig inntrykk av platebransjen.

- De ville bare sjekke opp damer, virka det som, forteller Svein Olav. Men de legger raskt til at de møtte mange koselige musikere, som de har holdt kontakten med i etterkant. Sleepyard har valgt å gå sin egen vei, og produserer mye av låtene i deres eget hjemmestudio på Madla med en åttespors opptaker. Platene blir distribuert på eget selskap, og selges i et utvalg platebutikker og på internett. Tidligere var Sleepyard på Trust Me Records, men følte liten kunstnerisk frihet til å kjøre sitt eget løp. Likevel har de høstet gode kritikker blant Norges plateanmeldere, og den siste platen, Easy Tensions, har satt standarden.

Samarbeid
Det er Oliver som skriver tekstene, mens Svein Olav skriver ofte melodiene. Oliver hadde en kjæreste som bodde i Bergen, og brukte mye tid på bussen mellom Stavanger og Bergen til å skrive. - I mellomtiden satt jeg her og spilte piano, skyter Svein Olav inn, mens Seinfeld flimrer over tv-skjermen bak meg. Sleepyard synes det er viktig med selvironi, og mener det er for lite av det blant dagens musikere. Easy Tensions har sanger som hyller både den avdøde katten Elvis og komikeren Lenny Bruce. Men de har et tydelig skille mellom ironi og tull. - Vi er jo seriøse med det vi driver med, sier Svein Olav.

Filmmusikk
Sleepyard bidro med musikk til filmen Monstertorsdag, og lagde i tillegg en videomontasje til dvd-ekstramaterialet.
- Vi fikk ikke den kreditten vi skulle få, så det oppstod en liten krise oss i mellom, sier Svein Olav.
- Hva mener du?
- Vi ville slutte med Sleepyard, forklarer han. Det er ikke første gangen prosjektet Sleepyard har stått i fare. - Vi skal slutte hele tiden, humrer Oliver. De kaller det en kunstnerisk krise. Men rett som det er, kommer det mennesker som gir dem inspirasjon til å fortsette.
- Jeg ble oppringt av en skoleklasse fra Bodø her om dagen, sier Oliver. Klassen ville gjerne bruke en av Sleepyards sanger til en film de skulle lage. Det ga bandet grunn til å fortsette. Sleepyard klarer nemlig ikke slutte og lage musikk.

I studio
Nå er de i gang igjen med ny plateinnspilling. Denne gangen beveger de seg enda mer bort fra det tidligere syre-rock-inspirerte, til kortere og enklere komposisjoner. Dette er en helt naturlig prosess, ifølge Sleepyard. - Det er en organisk ting som skjer, og vi fungerer som et band som hele tiden fornyer seg , sier Oliver. Brødrene Kersbergen elsker harmonier og mye av musikken kan minne om Beach Boys? flytende vokaler. Oliver legger ikke skjul på at de har øvd mye på harmoniseringen, og at de gamle surfergutta er en del av inspirasjonen bak musikken.
- Målet er jo å slå gjennom som musikere, forteller Oliver. Men det er herved sagt at de ikke behøver å selge masse plater, så lenge vi har lyttere.
- Hva slags inspirasjonskilder har dere da?
- En psykedelisk blanding av alt vi har hørt på, sier Svein Olav bestemt. - Men det er jo ikke psykedelisk for oss.

- Har eksistert siden 1999
- Består av Svein Olav og Oliver Kersbergen, bassist Stian Olderkjær, trommeslager - Erik Emorsten og vokalist Øystein Grønnevik.
- Har tidligere gitt ut Intersounds (EP), Big Monday og The Runner.
- Mottok gode kritikker for sitt siste album, Easy Tensions.
- Spiller nå inn albumet Hot Radio.

Maiken Ree, Studentavisa Hugin